Sreća u buretu

Umesto pozorišne kritike – povodom predstave “Paviljon broj 6” Nebojše Dugalića, u izvođenju pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja, koja može da se gleda onlajn, u okviru inicijative za kulturu    onlajn u vremenu  izolacije

Predstava “Paviljon broj 6” u režiji Nebojše Dugalića, premijerno izvedena 2008. godine u pozorištu “Bora Stanković” u Vranju, nastala je prema noveli Antona Pavloviča Čehova (1892), čija se radnja dešava u mlitavoj provinciji, u azilu za mentalne bolesnike. Protagonista je doktor koji vodi tu bolnicu, Andrej Jefimič Ragin (Nebojša Dugalić), zasićen prazninom i bedom duha, otrovnim ogovaranjima i korenito prisutnim malograđanstvom sredine. Njegova duhovna izdvojenost iz tog okruženja, rezignacija koju Dugalić istovremeno staloženo i sugestivno predstavlja, bez otpora, već sa jednom bolno istinitom neminovošću, izazvaće zaveru zluradog društva, sa tragičnim posledicama.

Iz arhive Pozorišta “Bora Stanković” u Vranju

Radnja pokreće inspirativne diskusije o slobodi i smislu postojanja, odnosu između bolesnog i zdravog društva, metaforički shvaćenih, zatim o značenjima i mogućnostima samoće, besmrtnosti i veri u Boga, sreći i bolu. Atmosfera igre je opojna u mračnoj zavodljivosti, naročito u bolničkim prizorima koji otkrivaju mučne sudbine bolesnika. O njima najviše saznajemo u sceni u kojoj Raginov pomoćnik Sergij Sergejič (Bojan Jovanović) uvodi novog doktora Jevgenija Hobotova (Dragan Stanković)  u situaciju u azilu. Jako osećanje košmara naročito stvara lik jednog od pacijenata, koji neprestano kucka po podu (Dragan Živković), bauljajući i tražeći nešto u svom zatvorenom svetu. U bolnicu je smešten nekoliko godina ranije, jer je obilazio groblja i kucao po spomenicima, u potrazi za članovima porodice koje je pokosio tifus.

Uprkos pomračini koja u prvom planu određuje radnju ove upečatljive i vredne predstave, ona baca ključne snopove svetla, kroz ideje koje donosi, misli od presudnog značaja u razumevanju kriznih vremena. U tom pogledu su naročito izazovne rasprave između Ragina i jednog od bolesnika, Ivana Dmitriča Gromova (Dragan Marjanović), koji postaje njegov najkvalitetniji sagovornik. To dokazuje poroznost granice između zdravog i bolesnog društva, asocirajući na odnos između Šekspirovog Kralja Lira i njegove Lude, kao i na razmišljanja Antoana Artoa o toj temi.  Između ostalog, podsticajna je njihova rasprava o bolu i njegovoj relativnosti. Da bi poentirao u razgovoru, Ragin citira Marka Aurelija koji je tvrdio da bol nije ništa drugo nego predstava o bolu: “Potrudi se da promeniš tu predstavu, odbaci je, prestani da se žališ, pa će i bola nestati.” Marko Aurelije je smatrao da ljudska duša samu sebe vređa, ako dopusti da je savlada bol.

Takođe, svetlo u mraku ove drame pali njihova diskusija o sreći, za koju Ragin kaže da nema prostornih ograničenja, “jer mir i zadovoljstvo nisu izvan čoveka, nego u njemu”. Ragin još smatra da vera donosi sreću, i da bi sa njom čovek mogao da živi i u orahovoj ljusci. U prilog toj tvrdnji, on navodi život Diogena, starogrčkog filozofa iz Sinope koji je stanovao u buretu, gde je “bio srećniji od zemaljskih careva”.

 

Iz arhive Pozorišta “Bora Stanković” u Vranju

Nadovezaćemo se na radnju predstave jednom anegdotom iz Diogenovog života, koja otkriva njegov susret sa Aleksandrom Velikim, koji je želeo da upozna filozofa. Došavši do njegovog bureta kraj pijace, upitao ga je da li može nešto da učini za njega, a Diogen mu je odgovorio: “Makni mi se sa sunca”. U prevodu, za sreću ne treba mnogo iz spoljnog sveta, mudar čovek i u buretu može da pronađe mir i radost, odvojen od ostatka sveta.

Ana Tasić

Tekst je objavljen u Politici, 26. marta 2020. godine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s