Време за враћање великим делима

Филм “Жртва” Андреја  Тарковског

“Жртва” Андреја Тарковског је његов последњи филм, снимљен 1986. године у шведској продукцији, након сукоба између естеских и политичких захтева у родној Русији. Главни лик је средовечни интелектуалац Александар (Ерланд Јозефсон) који покушава да се нагоди са Богом, да учини дело које ће спасити свет од нуклеарне катастрофе. На почетку филма, док седи са малецним сином под дрветом, Александар, некадашњи глумац и актуелни новинар, критичар и предавач естетике, наглас размишља о стању у свету. Његови закључци су данас разорно препознатљиви и истинити, у нашем времену глобалне катаклизме, о којој смо ових дана принуђени да размишљамо. “Човек се увек борио против природе. Резултат тога је цивилизација изграђена на насиљу, моћи, страху, зависности. Створили смо ужасну дисхармонију, дисбаланс између материјалног и духовног развоја”, каже Александар. Каснији развој догађаја намеће закључак да је управо тај дисбаланс узрок рата који ће уследити, вид опомене природе, човечанству које је постало безгранично похлепно, себично, материјалистички окренуто. Како би поново успоставио мир у свету, протагониста се одлучује на симболичко дело љубави које ће довести до чуда.

Филм је визуелно опојан, богатство и лепота кадрова заиста остављају без даха, при чему је нагласак на симболици, атмосфери која изазива снажне  емоције. Речи које ликови изговарају су суштинске и сведене, нема небитних дијалога, што Александар у једној сцени доводи у везу са Хамлетовом критиком безначајног брбљања, приче без акције која карактерише савремени свет интелектуалаца (“Речи, речи, речи!”).

Тарковски је сматрао да је основни смисао уметности изазивање духовног искуства. Снимање филма је за њега било чин вере, као молитва. Истицао је да морамо да искористимо наше време на овом свету да духовно напредујемо, да се  освестимо. То је, по њему, смисао људског живота на Земљи, док уметност треба да буде у служби тог пута: “Циљ уметности је да припреми човека за смрт, да окопа његову душу, да је учини добром, да је окрене на страну доброг. Уметност нам даје разумевање, даје нам мир, инспирише нас да будемо понизни, самилосни, да праштамо.”

Време великих криза је идеално за суочавање са овим најбитнијим питањима постојања, односно са собом, занемареним у помахниталном ритму живота нашег доба. Као што се поменути Хамлет питао: “Какво је ремек-дело човек… Па ипак, шта је за мене та квинтесенција прашине?”

Ана Тасић

Текст је објављен на

https://www.rts.rs/page/magazine/ci/kulturno/story/3160/preporuka/3917828/.html

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s