Nepotreban pritisak koncepta

Imajući u vidu ukupne umetničke vrednosti predstava nastalih prema domaćoj drami, u ovoj sezoni u našim pozorištima, može se reći da je selekcija Sterijinog pozorja u celini mogla da bude znatno kvalitetnija. Nakon odgledanog celog programa festivala, zaključujemo da je drastično falio „Vrat od stakla“ Biljane Srbljanović koji je obeležio ovu sezonu.

Nedostajao je i „Režim ljubavi“ Tanje Šljivar, pa i „Noćna straža“ Fedora Šilija, dve vredne praizvedbe savremenih srpskih drama. Sterijanska publika je videla praizvedbu drugog komada Tanje Šljivar, „Neustrašive – Kao i sve slobodne devojke“. Ova produkcija iz Nemačke je znatno slabija od „Režima ljubavi“ zbog blede režije i previše naivne igre mladih glumaca.

„Hasanaginica“ i „Mira“ Andraša Urbana kvalitativno su odskočile zbog svežeg istraživačkog pristupa, klasici, kao i tradiciji avangarde. „Kozocid“ Vide Ognjenović je takođe pokazao angažovanu moć pozorišta koje u tradicionalnoj dramskoj formi priča snažnu političku priču. I subotička „Zla žena“ Ive Milošević je donela neobično vredno, apsurdno i izrazito teatralno čitanje Sterijine komedije.

Glavni utisak o ovogodišnjoj selekciji Pozorja je preveliki pritisak koncepta, teme ženske pobune, koja je odredila većinu predstava iz glavnog programa. Koncept je dao prednost predstavama koje su nedovoljno vredne. „Karolina Nojber“ Kokana Mladenovića iz Banja Luke pripada tematskim okvirima ženske pobune, ali je u celini umetnički nemoćna. Donela je ponavljanje Mladenovićeve mnogo puta korišćene šeme ogoljenog političkog pozorišta, u manje veštom obliku. Festival je otvorio „Petrijin venac“ Ateljea 212, dobro repertoarsko delo, ali zaista nedovoljno odgovarajuće za početak festivala, osim u pogledu utvrđivanja njegovog koncepta.

Sterijino pozorje je jasno definisano kao festival najboljih predstava prema domaćim tekstovima, i zaista nema potrebe da se nameće neki drugi koncept.

Ana Tasić

Kulturni dnevnik, RTS 1, 4.jun 2019. godine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s