Klovnovi u bordelu istorije

„Korešpodencija“, prema delu romana „Zlatno runo“ Borislava Pekića, dramatizacija Borislav Mihajlović-Mihiz, režija Gorčin Stojanović, Zvezdara teatar

Likove i radnju „Korešpodencije“, Pekićeve i Mihizove vredne porodične hronike, reditelj Gorčin Stojanović smešta u indikativan, višeznačno stilizovan prostor. Upadljiva i sveprisutna crvena boja upućuje na bordel, ili kabare, dok detalji utvrđuju i cirkuski ambijent (scenograf Gorčin Stojanović). Prostor shvatamo kao metaforički odraz značenja radnje –  istorija, politika i trgovina su splet pretvaranja, prostitucije i klovneraja. Kostimi Lane Cvijanović se prikladno uklapaju u dizajn scene, raskošno su elegantni u slučaju muških likova, i bogati, glamurozni u slučaju ženskih, funkcionalni u pogledu definisanja njihovih značenja.

Glumci su dosledno teatralno i uglavnom ubedljivo oživeli tri generacije imućne trgovačke porodice Njegovan. Branislav Lečić je sugestivan kao deda Lupus, nepokoleblebljivi biznismen, brutalno samouveren trgovac ličnim i političkim interesima. Lik njegovog sina Hadžije (Slavko Štimac), okrenutog duhovnim vrednostima, manje je scenski probojan. Njegova žena Milica (Anica Dobra) dramski i komički je snažna, kao samoglava i pohlepna alapača.

Mladi gazda Simeon Njegovan (Joakim Tasić) pobunjenik je protiv sveprodirućih materijalnih principa u njihovoj porodici, želi da napusti sputavajući svet biznisa i otplovi u slobodu cirkuskog života. Njegov preobražaj je efektno scenski uobličen – on prelazi otrežnjujući put, od naivnog i živahnog mladića, do bića slomljenog srca. Posebno je sugestivan plastičan prizor njega kao uvelog cvetka, više senke nego čoveka, koji ima metaforičku izražajnost. On tako postaje univerzalna žrtva zlobnih manipulacija, trgovine interesima koji su iznad svega, važniji od ljubavi i časti. Juliška Tolnaj (Jelena Stupljanin), cirkuska igračica i konjokrotiteljka, pojavljuje se kao silueta, bordelska projekcija tela na prodaju. Na taj način se na početku jasno definiše njeno značenje. Zanimljivo je rešenje prvih ljubavnih scena između nje, kao senke, i zaljubljenog mladog gazde Simeona. Spoj njegove fizičke prisutnosti i njene senke, u zagrljaju, upečatljivo izražava suštinu njihovog odnosa. On juri sablast, obrise tela koje ne može u potpunosti da poseduje. Galeriju Pekićevih likova upotpunjuje i Šamsika Tot, upravitelj cirkusa. Igra ga Branko Vidaković koji je najspretniji u predstavi, smešno tužan, komično tragičan.

Upadljiva teatralnost igre glumaca uspostavlja jak ironičan odnos prema temama koje predstava pokreće, pitanjima mitomanije, revolucije, veza između vlasti i naroda, ali i porodičnih nesuglasica. Ova teatralnost je odgovarajuća i zbog osobene epsko-dramske forme teksta. Radnja koja se dešava u vreme revolucija 1848. godine, u Beogradu i Beču, formira se ritmom korespondencije, dopisivanja između članova ove cincarske porodice. Telegrami su pandan kratkim replikama u dramskom tkanju, dok su duža pisma epistolarna varijanta monologa. Dijalozi između likova su scensko uobličenje komunikacije izražene u njihovim prepiskama.

Lica aktera su ofarbana u belo, u skladu sa kabaretsko-cirkuskim okruženjem koje se može shvatiti i u kontekstu pozorišta apsurda. Likovi su nalik Beketovim anti-junacima, pajacima koji su gurnuti u apsurdnu komediju postojanja. Osećajnost apsurda je prisutna i u odluci da su članovi porodice skoro sve vreme prisutni na sceni, ponekada nepomični, zagledani u daljinu, metaforički zakopani do guše u tu komediju života, poput Beketovih Vini i Vilija. Na sceni se povremeno koriste i maske, na primer u raspletu radnje. Posle uspešno sklopljenog dila, Juliška i Lupus sa scene odlaze pod maskama, što tumačimo kao znak društvene maskarade. Sve je igra na pozornici života, sceni istorije.

Foto Zvezdara Teatar / Nikola Vukelic

Pozorište je za Pekića bila „tajanstvena soba za razbijanje stakla“, prostor civilizovanja nakupljenog besa iz svakodnevnice, mesto izražavanja revolta i posledičnog pronalaženja (privremenog) mira. Ova „Korešpodencija“, uspešna zbog izuzetnosti teksta, dovoljno ubedljive igre glumaca i vrlo diskretne režije, u tom smislu može biti terapeutska. Kako je Pekić zamislio, takav tragikomičan teatar je u službi smirivanja divljaka u nama, nošenja sa nepravdama i banalnostima ovog vremena.

Ana Tasić

Kritika je objavljena u Politici, 7.2.2018.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s