Žuljevi, ruzmarini i slamnati šeširi

“Florentinski šešir”, Ežen Labiš / Darijan Mihajlović, Pozorište Boško Buha

Uspeh scenskog postavljanja vodvilja meri se prema rediteljskoj i glumačkoj spretnosti, kao i komičkim vrednostima. Ova vrsta pozorišta u osnovi nema upadljivije umetničke pretenzije, pa ni značaj. Njegova osnovna funkcija je da zabavi publiku.

Imajući u vidu ove kriterijume, može se reći da je reditelj Darijan Mihajlović Labišov vodvilj uglavnom uspešno scenski ostvario. Predstava je formalno raskošna, vizualni i muzički je spektakl koji zavodi publiku snagom forme. Reditelj je igru vodio teatralno i oštro. Pojedine scene su rešene u treš stilu, poput pojave mesara Bopertuia. Upadljiva teatralnost u ovoj vrsti pozorišta je funkcionalna zato što ističe činjenicu bitnosti forme umesto sadržaja. Treš se poigrava sa formalizmom, uspostavlja distancu kroz preteranost.

Kostimi Ivane Vasić su izuzetno maštoviti, bogati i ukusni. Sa druge strane, scenografija Aljoše Spajića je bezlična, stilski je nedovoljno uklopljena u postavku.

Glavna zamerka se odnosi na dužinu predstave. Dvosatno trajanje je moglo da se skrati bar za četvrtinu, bez bitnijih gubitaka. Isključivanje pojedinih scena bi dovelo do potrebnog zgušnjavanja radnje, izbegli bi se padovi u tempu.

Foto Pozorište Boško Buha

U igri ansambla se apsolutno izdvaja Goran Jevtić kao cvećar Nonankur koji udaje svoju ćerku. On je energični, tvrdoglavi seljak koji trapavo pokušava da sakrije svoje poreklo. Kako Nonankur stupi na scenu, predstava postane življa. Komički su vrlo uspešna rešenja njegovog žuljanja cipele, kao i vukljanja povećeg ruzmarina. Upečatljiva je i pojava njegove horde bangavih svatova. Sa njima se na scenu uvodi tema društvenih podela na selo i grad, narod i elitu. U tim momentima, ovaj vodvilj dobija i blaga društveno-kritička značenja.

Ana Tasić

Kulturni dnevnik, RTS 1, 19.12.2017.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s