Hermanisov teatar poezije

U okviru post-festum programa Beogradskog festivala igre, u Pozorištu na Terazijama je prikazana predstava „Brodski/Barišnjikov“. Izazvala je ogromnu pažnju medija zbog gostovanja baletske zvezde Mihaila Barišnjikova.

Predstava je monodramsko delo izvođača Mihaila Barišnjikova, poetski teatar sa sastojcima savremenog plesa. U ekstatičnom izveštavanju o dolasku Barišnjikova u Beograd, mediji su propuštali pominjanje reditelja predstave, Alvisa Hermanisa. Ovaj litvanski umetnik je bitno obeležio noviju istoriju Bitefa, predstavama „Dug život“ i „Sonja“. Hermanisova vrlo specifična režija vodi igru Barišnjikova, suptilno sazdanu od pažljivo odabranih detalja.

Radnja se dešava u unutrašnjosti i ispred impozantno utvrđenog, višeznačnog starinskog staklenika. On može biti simbol doma protagoniste kome se on ciklično vraća i napušta ga, neprestano odlazeći u maglu lutalačkog života. Istovremeno je i mogući znak tela, oklopa duše koji stari, usađujući strahove od propadanja i smrti.

Ispred te simbolički izražajne prozirne kuće su postavljene klupe i jedan magnetofon koji oslobađa reči, medijatore prošlosti. Ova dramska situacija preslušavanja traka svog života podseća na Beketovu monodramu “Krapova poslednja traka”. Neobična je podudarnost da Beketov Krap ima 69 godina, koliko i Barišnjikov.

Setna poezija Nobelovca Josifa Brodskog nosi tok predstave. Njegove lirski i filozofski snažne reči o lavirintima ljudskog postojanja su prolivene u spoju fizičke i posredovane prisutnosti. Delimično ih Barišnjikov izgovara uživo, a delimično se emituju u vidu ranije snimljenih audio zapisa. To gradi simbolički jak sukob između različitih svetova, stvarnosti i fikcije, sadašnjosti i prošlosti. Preispitivanje lične istorije i izazovi sećanja su glavne teme ove veoma dirljive, introspektivne predstave. Barišnjikov nežno i napeto u isto vreme pleše reči Brodskog, igra njegov, ali i sopstveni život pesnika, izgnanika. Otkriva da je stvarnost umetnika ponekada čista poezija, elegija.

Ana Tasić

Tekst je emitovan u Kulturnom dnevniku, RTS 1, 26.4.2017.

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/22/rts-satelit/2713989/kulturni-dnevnik.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s